Retainers en Spalkjes

Na de actieve behandeling wordt de beugel verwijderd. Dan volgt de zogeheten retentiefase.

Nachtbeugels (retainers) :

Om het eindresultaat van de behandeling te stabiliseren worden nachtbeugels aan gemeten. Dit is een dun doorzichtig hoesje dat over de tanden heen geplaatst kan worden. Deze dient men minimaal 6 maanden elke nacht te dragen, daarna mag er meestal wat afgebouwd worden naar circa 4 nachten per week, dit voor de rest van het leven. De nachtbeugel mag nooit erg strak zitten of pijnlijk zijn, als dit het geval is maak dan een afspraak bij de praktijk.

Spalkje:

Als de behandeling is afgerond en de tanden recht staan, willen we natuurlijk voorkomen dat de tanden weer gaan verschuiven. Daarom plaatsen we standaard na iedere beugelbehandeling een spalkje. Dit is een ijzeren draad die achter de voortanden in de boven- en/of onderkaak wordt geplaatst. Zo kunnen de tanden vastgroeien in de nieuwe stand. Nadat de spalk geplaatst is, plannen we nog een aantal controleafspraken om te controleren of de spalk nog goed vastzit en of er eventueel nog nieuwe lijm moet worden aangebracht.

Hoe lang draag je een spalkje?

Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt.  Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.

Als er ondanks de spalkjes en de nachtbeugel op een later tijdstip zich toch weer onregelmatigheden qua tandstand mochten voordoen, maak dan een afspraak met de praktijk om de situatie te bespreken

Reactie plaatsen

Reacties

Jinthe Van Herck
2 jaar geleden

Beste

Mijn spalkjes zijn aan het loskomen en mijn tanden zijn al aan het verschuiven. Een vervanging zowel boven als onder is dus zeer noodzakelijk. Mijn orthodont is met pensioen dus ben ik op zoek naar een nieuwe. Kunt u mij laten weten hoelang de wachttermijn is bij jullie praktijk en wat het eventueel zou kosten om de spalkjes te vervangen?

Alvast bedankt.

Jinthe Van Herck